Vsebino omogoča EKO ŠKRNICL

Vse, kar moramo vedeti o uživanju prehranskih dodatkov

Danes vam Nepremagljive razkrijemo vse odgovore na vprašanja, o prehranskih dodatkih. Po odgovore smo se odpravile v Eko Škrnicl, kjer so strokovno podkovani in imajo ogromno znanja.

Z vseh strani nas namreč bombardirajo z oglasi, a še vedno se zgodi, da imamo vprašanja, kako dolgo uporabljati prehranska dopolnila, da je optimalno za naše telo. Trg je preplavljen z različnimi ponudbami, zato je pomembno, da izberemo prave in takšne, ki so varni. Izveste tudi, kdaj in kako je najboljše uporabljati prehranska dopolnila. Razkrijemo tudi, kako preveriti, da so izdelki, ki jih uporabljate varni. Predstavile pa vam bomo tudi produkte, ki jih imamo Nepremagljive najraje in jih redno uporabljamo. 

Prodajalci nam priporočajo različen čas uporabe nekega izdelka, zato smo včasih malce v dvomih, ko gre za čas, kako dolgo uporabljati neko dopolnilo. Koliko časa je priporočljivo uporabljati prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila je priporočljivo uporabljati vsaj 3 mesece. Po 3 mesecih redne konstantne dnevne uporabe se lahko naredi pavza in se čez 2 do 3 mesece naredi ponovno 3-mesečna kura. Konstanta jemanja variira tudi na letni čas. Npr. čez celotno jesen moramo poskrbeti, da vnašamo prehranska dopolnila, ki krepijo naš imunski sistem, spomladi bomo telesu pomagali z ustreznimi prehranskimi dopolnili, da se lažje in bolje razstruplja. Poleti bomo s prehranskimi dopolnili morali poskrbeti, da bodo naša potovanja in počitnice brezskrbne, brez večjih težav z okužbami, slabo prebavo, vnetim mehurjem in podobno.

Seveda ne smemo pozabiti tudi na življenjska obdobja, ki jim moramo ravno tako nameniti pozornost. Zlasti velja to za žensko populacijo, ker smo ženske ciklične, ker naši hormoni delujejo drugače v različnih obdobjih in takrat izberemo tisto prehransko dopolnilo, ki bo podpiralo žensko v tistem obdobju.

Kdaj in kako pravilno uporabljamo prehranska dopolnila? Velikokrat namreč ne vem, če pred jedjo ali po njej. Katero je priporočljivo obdobje uporabe in zakaj?

Če želimo, da bo dopolnilo zares celostno delovalo in imelo želeni učinek, je potrebna doslednost in redno jemanje vsak dan brez prekinitve, vsaj tri mesece. Prehranska dopolnila je priporočljivo jemati pred, med ali takoj po obroku, da je absorbcija boljša. Razen probiotikov, ki jih je priporočljivo uporabljati na ne preveč prazen in ne na preveč poln želodec, zato je idealen čas, da ga zaužijemo pred spanjem.

Vsako prehransko dopolnilo je za ustrezen učinek priporočljivo uporabljati neprekinjeno in dosledno vsaj 3 mesece. 3 mesece je obdobje, ko telo lahko v določnem obdobju popolnoma izkoristi učinek prehranskega dopolnila. Treba se je zavedati, da so prehranska dopolnila, dopolnila k uravnoteženi zdravi vsakodnevni prehrani in da to niso zdravila. Ker se limfa in kri menja na 3 mesece, je 3-mesečno jemanje več kot priporočljivo. Pri nekaterih ljudeh se učinki pokaže hitro, pri nekaterih ljudeh kasneje, odvisno od stanja telesa. Vsako telo potrebuje svoj čas.

Kdaj je najbolj primeren čas v dnevu, da zaužijemo prehranska dopolnila?

Najbolj primeren čas je v dopoldanskem času, saj je absorbcija hranil zaradi aktivnega delovanja simpatičnega živčnega sistema najbolj optimalna. Sicer si lahko čas jemanja prilagodimo glede na način življenja in tempo, ki ga imamo. Prehransko dopolnilo naj se uporabi vzporedno z obrokom, da ga bo tako telo tudi dobro absorbiralo. Nanjo ima velik vpliv zdrava in uravnovešena črevesna flora. S probiotiki si v največji meri pomagamo, da imamo ustrezen ph črevesja in posledično boljšo absorbcijo hranil.

Ali obstajajo živila, ki jih ne smemo uživati skupaj s katerim od prehranskih dopolnil? 

Svojo vsakodnevno prehrano z vnosom hranil, ki so prisotna v prehrani, s prehranskimi dopolnili dopolnimo. Živila, ki poslabšajo absorbcijo C vitamina, so mleko in mlečni izdelki. Mlečnih izdelkov ni priporočljivo kombinirati s prehranskimi dopolnili. Večina prehranskih dopolnil vsebuje komplekse več vrst izvlečkov, kjer je velikokrat prisoten tudi C vitamin. In ker je naše telo več ali manj v odrasli dobi lačno C vitamina, poskrbimo, da bo vnos optimalen in da poleg dopolnil ne konzumiramo mlečnih izdelkov.

Mleko in mlečni izdelkii poslabšajo absorpcijo C vitamina.

Ali lahko vitamini in minerali nadomestijo slabo prehrano?

Vitamini in minerali nikakor ne morejo nadomestiti zdrave prehrane in uravnoteženih obrokov. Hrana vzdržuje življenjsko pomembno energijo in če obroki niso optimalni in na krožniku prevladujejo več ali manj »mrtvila« in ne živila, potem naše telo ni prejelo pravih navodil za normalno delovanje. To se kaže na počutju. Pojejmo procesiran obrok (burek, njoke iz bele moke, pecivo ipd.). Pojejmo obrok, kjer prevladuje pretežno sveža zelenjava ali pa sveže sadje, kakovostne beljakovine, polnozrnata žita in ocenimo svoje počutje. Ne jejmo nič in ostanimo lačni, izpustimo obroke ter ocenimo svoje počutje. Kaj nam telo sporoča? Bo na primer vitamin C in probiotik izboljšal počutje, če ne jemo kakovostnih obrokov ali pa obroke izpuščamo? Seveda nikakor ne bodo dopolnila pomagala, če prehrana ni urejena.

Kako pa dodatki delujejo, če je naša prehrana slaba?

Nobeno prehransko dopolnilo ne bo kvalitetno učinkovalo, če ne bomo dajali pozornosti tudi na prehrano. Poskrbimo, da bo naša prehrana kakovostna vsak dan.

Vse poteka z roko v roki, in če telesu omogočimo ustrezno hrano na dnevni bazi, bodo prehranska dopolnila prvovrstno učinkovala.

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na ustrezno količino popite vode. Prehranska dopolnila so v današnjem svetu ključna, saj nam našo prehrano dopolnijo. Tudi če je dnevna prehrana zdrava, vsebuje manj vitaminov in mineralov kot 50 let nazaj, in tudi naše okolje, v katerem živimo, je precej onesnaženo ter naš način življenja je v večji meri v stresu, dopolnila nam pomagajo, da lahko dobimo ustrezno količino potrebnih nutrientov. Naše telo in naše počutje je pravi kazalnik kaj nam primanjkuje, zato mu dajmo priložnost in ga poslušajmo.

Kdo potrebuje vitamine in dodatke? Včasih je veljalo, da so dodatki rezervirani za profesionalne športnike. 

Vitamine in dodatke potrebujejo ljudje, ki jim primanjkuje določenega vitamina in minerala. Vnos dopolnil je odvisen tudi od našega počutja in dopolnila samega, potem vse skupaj prilagodimo svojim trenutnim potrebam. 

Ciljna skupina ljudi, ki morajo dati več pozornosti na prehranska dopolnila, so vrhunski in redni rekreativni športniki, otroci, ki imajo slabši imunski sistem in težave s kožo. Potem so tukaj nosečnice in doječe mamice, ženske v menopavzi ter osebe, ki so izpostavljene večjemu stresu. Te ciljne skupine posameznikov morajo obvezno podpreti svoje telo z ustreznimi prehranskimi dopolnili.

Prehranska dopolnila so v današnjem svetu ključna, saj nam našo prehrano dopolnijo. Tudi če je dnevna prehrana zdrava, vsebuje manj vitaminov in mineralov kot 50 let nazaj.
Probiotik potrebuje vsak posameznik vsaj nekajkrat na leto.

Kako je s probiotiki? Kdo naj jih uporablja?

Probiotik potrebuje vsak posameznik vsaj nekajkrat na leto. Dejstvo je, da se bodo zaradi vzporednega jemanja probiotikov z ostalimi prehranskimi dopolnili, tako ostala prehranska dopolnila bistveno bolje absorbirala in bo tako telo imelo boljši izkoristek. Naloga probiotika je, da vzpostavi ustrezen ph črevesja in da se izboljša absorbcija hranil iz vsakodnevne zaužite prehrane in prehranskih dopolnil, ter da se tudi zdravila, ki jih moramo uporabljati, bolje absorbirajo.

Kako so vitamini in dodatki regulirani, da vemo, da so varni? Kateri so varnostni vidiki pri izbiri prehranskih dopolnil?

Podjetje, kjer polnimo prehranska dopolnila s patentiranimi formulami in ostalimi rastlinskimi izvlečki deluje skladno z regulativo standarda ISO 22000-9001, GMP ter po novem vpeljuje tudi FSSC standard. Le ti nam narekujejo regulativo preverjanja slehernih točk od A-Ž preden gre izdelek v proizvodnjo, med samo proizvodnjo ter dalje, ko se ga plasira na trg v obliki končnega izdelka.

Omenjeno vprašanje je osnova za standarde, ki se jih upošteva na dnevni bazi v našem podjetju BIO PAK-naši izdelki v Eko Škrniclu.

S probiotiki si v največji meri pomagamo, da imamo ustrezen ph črevesja in posledično boljšo absorbcijo hranil.

Kako lahko ocenimo kakovost prehranskega dopolnila?

Podjetje izvaja naključne laboratorijske teste v akreditiranih laboratorijih na surovinah ter končnih izdelkih skladno s standardi, ki jih omenjamo zgoraj.

Kateri so najbolj priporočeni prehranski dodatki, ki bi jih moral uživati vsakdo?

Najbolj priporočeno prehransko dopolnilo je probiotik, ki seveda mora ustrezati trenutni situaciji posameznika. Tukaj je pomembna prava izbira ustreznega probiotika. Na absorbcijo ima velik vpliv zdrava in uravnovešena črevesna flora. S probiotiki si v največji meri pomagamo, da imamo ustrezen ph črevesja in posledično boljšo absorbcijo hranil (vsakodnevne prehrane in prehranskih dopolnil). Če nimamo ustrezne črevesne flore (to se kaže v neustrezni prebavi, napenjanju in napihovanju, ponavljajoča se vnetja, slab imunski sistem ipd.) se tudi prehranska dopolnila ne bodo mogle ustrezno absorbirati. Izberemo lahko med probiotiki:

Spoznajte še nepremagljive produkte Algae omega3, liposomski C vitamin in aschwagando

  • Algae omega3 je zelo priporočljiv za konstantno jemanje v vseh življenjskih obdobjih.
  • Liposomski C vitamin, je vitamin, ki nas podpira v vseh življenjskih obdobjih in nas ščiti pred oksidativnim stresom ter je odlična pomoč v kurativi pri padcu imunskega sistema tako za otroke kot odrasle. 
  • Po Aschwagandhi bomo posegali, ko bomo imeli precej aktivno in stresno obdobje polno obveznosti, saj nas bo pomagala zaščititi, da se telo ne bo izčrpalo. Pomagala nam bo ohraniti zbranost, jasne misli in boljšo regeneracijo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam