Vsebino omogoča VENERA SHOP

Kaj vse je krivo, da seksamo vedno manj?

Redna spolnost je bistvena sestavina zdravega življenjskega sloga. V dolgotrajnih in predanih razmerjih je spolnost lepilo, ki par povezuje. Kadar imajo pari težave v spolnem življenju, njihovo splošno zadovoljstvo z razmerjem upade.

Poleg tega je spolna nezdružljivost eden najpogostejših razlogov, zaradi katerih pari poiščejo svetovanje. Tudi kratkotrajni ljubezenski odnosi in odnosi prijateljev z ugodnostmi so lahko del zdravega življenjskega sloga, če oba partnerja vanje vstopata svobodno in jasno sporočata svoja pričakovanja. In ko nimate na voljo partnerja, je seks še vedno dovolj za razbremenitev stresa in izboljšanje razpoloženja. Kljub zdravstvenim koristim redne spolne dejavnosti so raziskave pokazale, da se je pogostost spolnih odnosov v razvitih državah v zadnjem desetletju zmanjšala. Za to obstaja več možnih razlag.

Starejši ljudje redkeje seksajo

Ena od možnosti je, da zmanjšanje pogostosti spolnih odnosov odraža staranje prebivalstva v razvitem svetu. Ko ljudje iz zgodnje odraslosti preidejo v starost, imajo spolne odnose redkeje. Deloma je to posledica zdravstvenih težav, ki otežujejo spolnost, deloma pa hormonskih sprememb, ki zmanjšujejo spolno željo. In kako lahko v zrelih letih ponovno zanetite ogenj v postelji? O tem smo pred časom povprašale strokovnjakinjo za partnerske odnose Melito Kuhar. Njene nasvete najdete TUKAJ.

Seveda pa ni nujno, da se spolna neaktivnost, pojavi zaradi težav parov v spolnem življenju. Mnogokrat so krivec za te težave tudi vsakodnevni ritem življenja, stres, nezadovoljstvo z lastnim telesom in pa kaj drugega. Skratka popolnoma vsakdanje stvari, s katerimi se srečujemo vsi. 

Velik krivec je tudi enoličnost v zvezi

Eden izmed naj pogostejši problem parov, ki so skupaj dolgo časa, je pojav enoličnosti v zvezi. Z leti namreč zapademo v neko rutino tudi na področju spolnosti. Bodisi zaradi prenatrpanih urnikov in obveznosti, bodisi ker nam niti ni do spolnih odnosov. To pa so vse problemi, ki so dokaj hitro rešljivi, seveda ob predpostavki, da se jih zavemo in jih želimo rešiti. Ko govorimo o problemih v spolnosti, zaradi enoličnosti ali zmanjšane želje po spolni aktivnosti, nam lahko pomaga obisk erotične trgovine. Erotični pripomočki so namreč najenostavnejši način za popestritev dogajanja v postelji. Včasih je dovolj že samo sprememba položajev ali pa malenkost daljša predigra, uporaba erotičnega gela ali masažnega olja, s katerim spolno življenje nedvomno začinimo. 

Pogledi na spolnost se spreminjajo

Druga možnost je, da se ljudje v sodobnem času od penetrativnega seksa preusmerjajo k nekoitalnim oblikam, kot sta oralni seks ali partnersko samozadovoljevanje. Poleg tega sta morda sproščen odnos do samozadovoljevanja ter široka dostopnost pornografije in spolnih igrač povzročila, da se je povečalo število samostojnih spolnih odnosov v nasprotju s partnerskimi. Tudi pri nas se oblike in pogledi na spolnost spreminjajo, kar so opazili tudi v Venera Shopu in potrdili trende, ki se dogajajo okoli nas. Opazili so vedno večji pojav drugih oblik spolnih odnosov, kot na primer analni spolni odnos, odprta partnerska zveza pa tudi svingerji so vedno bolj pogosti. 

Erotični pripomočki so najenostavnejši način za popestritev dogajanja v postelji.

Tudi mlajši ljudje manj seksajo

V eni od spletnih raziskav so leta 2009 zbrali podatke 4.155 oseb, leta 2018 pa od 4.547 oseb. Starost anketirancev je bila od 14 do 49 let. Raziskava je zajela širok nabor spolnih vedenj, vključno z vaginalnimi, oralnimi in analnimi spolnimi odnosi ter partnersko in samostojno masturbacijo. Tako zagotavlja več uporabnih informacij o spolnem življenju naroda kot prejšnje raziskave, ki so običajno zastavljale nejasna vprašanja, kot so na primer: “Kolikokrat ste imeli spolne odnose v zadnjem letu?” Ker so bile različne vrste spolnih dejavnosti natančno opredeljene, je bilo manj možnosti, da bi si anketiranci vprašanja napačno razlagali.

V skladu s prejšnjimi raziskavami je ta študija pokazala, da se je pogostost spolnih odnosov med udeleženci od leta 2009 do leta 2018 zmanjšala. Vendar lahko verjetno izključimo razlago, da je to posledica staranja prebivalstva, saj nihče od anketirancev ni bil starejši od 50 let. Poleg tega so raziskovalci podatke razčlenili po starosti in ugotovili, da so leta 2018 v primerjavi z letom 2009 celo mladi manj seksali.

Mladi so na področju spolnosti še vedno premalo izobraženi

Čeprav so nekateri raziskovalci ugibali, da več odraslih v internetni dobi prehaja od partnerskega k samostojnemu seksu, za to niso našli dokazov. Mladostniki v tej študiji (stari od 14 do 17 let) na primer niso poročali le o manjšem številu spolnih odnosov v letu 2018 v primerjavi z letom 2009, temveč so navedli, da tudi redkeje masturbirajo. Čeprav je morda res, da mladostniki in mladi odrasli odlašajo z začetkom prvega intimnega razmerja, to očitno ni posledica lahke dostopnosti spolnih medijev na internetu, kot so se bali številni poznavalci. Prej se zdi, da so ti mladi, ki bi bili v prejšnjih generacijah že spolno aktivni, iz nekega razloga manj radovedni ali imajo manj možnosti za samostojno ali partnersko spolnost. 

Mladi se praktično niti me zavedajo vloge spolnosti v naših življenjih, in ji ne pripisujejo pomembnosti, kakršno pravzaprav ima. Ne spoznavajo svojega telesa, ne ugotavljajo več, kaj je tisto, kar jim je všeč in kaj ne. Slabo poznavanje svojega telesa, svojih želj in sposobnosti pa lahko kasneje privede tudi do težav v partnerski zvezi. Na tej točki pozivamo vse, da se tudi o tematiki, kot je ta, pogovorijo, s svojimi otroki in jih sami malo poučijo o tem področju. 

Manj zanimanja za seks v digitalni dobi

Čeprav se raziskava ni ukvarjala z razlogi za to znatno zmanjšanje pogostosti spolnih odnosov, zlasti med mladostniki in mladimi, so ugibali o možnih razlogih, ki imajo vsaj nekaj podpore v drugih raziskavah.

Sodobna tehnologija morda odvrača pozornost mladih od spolnega vedenja. Pričakovanega povečanja samostojne spolne aktivnosti zaradi interneta v tej raziskavi niso odkrili, vendar raziskovalci poudarjajo, da lahko številne ure, ki jih mladi preživijo ob igranju računalniških iger in gledanju družbenih medijev, preusmerjajo njihovo pozornost stran od spolnih dejavnosti.

V preteklosti so mladi živeli drugače, saj je bilo več druženja

Uživanje alkohola med najstniki in dvajsetletniki se je (kar je sicer vzpodbudna novica) v zadnjem desetletju znatno zmanjšalo. V preteklosti so se mladi veliko časa družili v barih in na zabavah, kjer so zaužili velike količine alkohola, zaradi česar je bila njihova presoja slabša in so bili bolj pripravljeni na spolne odnose, kot bi bili sicer.

Odraščajoča generacija se zaveda pomena privolitve v spolni odnos na način, ki ga njihovi predhodniki niso. Zaradi tega so nedvomno bolj previdni pri približevanju potencialnim partnerjem ali spolnem obnašanju, da ne bi bila ta vedenja napačno razumljena.

Uživanje alkohola med najstniki in dvajsetletniki se je (kar je sicer vzpodbudna novica) v zadnjem desetletju znatno zmanjšalo. Zaradi tega so nedvomno bolj previdni pri približevanju potencialnim partnerjem ali spolnem obnašanju.

Velik vpliv gre tudi dojemanju binomskega spola in slabi ekonomski situaciji

Številni najstniki in mladi odrasli se ne dojemajo več v skladu z binomskim spolom. Zaradi svoje spolno fluidne identitete ne vidijo več potrebe po upoštevanju tradicionalnih spolnih vlog. V preteklosti so nekateri mladi morda začeli seksati, ker so menili, da se to od njih pričakuje, morda pa današnja mladina čuti manjši pritisk, da mora seksati, dokler ni pripravljena.

Nizke plače in pomanjkanje zaposlitvenih možnosti pomenijo, da si mnogi današnji mladi preprosto ne morejo privoščiti neodvisnega življenjskega sloga, ki bi jim omogočal intimna razmerja. Poleg tega so tudi mladi pari, ki so preobremenjeni z usklajevanjem več služb in skrbjo za otroke, pogosto preveč pod stresom ali izčrpani, da bi jih zanimala spolnost.

So ta dejstva čisto realna?

Upad spolnosti je opaziti tudi pri mladih, vendar so morda oni le nekoliko bolj iskreni pri poročanju o podrobnostih svojega spolnega življenja. To pomeni, da so bile prejšnje številke morda napihnjene, ker so udeleženci raziskave odgovarjali v skladu z družbenimi pričakovanji. Pogosto obstaja sum, da moški pretirano poročajo o številu svojih spolnih partnerjev, prav tako pa lahko ženske vedenje, kot je poljubljanje ali močno božanje, štejejo med spolna dejanja.

Mlajša generacija je sprejela ustrezne norme spolne privolitve. Vendar pa je z razvojnega vidika to zmanjšanje pogostosti spolnih odnosov skrb vzbujajoče. Mladostniki in mladi odrasli morajo raziskovati svojo spolnost, da bodo imeli potrebne izkušnje in osebna spoznanja za vzpostavljanje in ohranjanje romantičnih vezi v zrelejših letih. Ironija sodobne družbe je v tem, da nas udobje, ki nam ga zagotavlja, odvrača tudi od stvari, ki delajo življenje izpolnjujoče, kot so smiselni intimni odnosi z drugimi ljudmi.

Po našem mnenju niti ni toliko dejanskega upada spolnosti, se ji pa pripisuje vedno manjši pomen, kar lahko predstavlja vedno večji problem. Kljub temu da se naša družba razvija, tabuji s področja spolnosti ostajajo. Žalostno, vendarle resnično. 

Članek je povzet po psychologytoday.com

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam