Kako v teh časih lahko ohranimo optimizem?

Uporabna življenjska priporočila, ki sva jih za nepremagljive pripravili s priznano psihoterapevtko dr. Veroniko Podgoršek.

Časi, v katerih smo, v nas hote ali nehote vzbujajo veliko občutkov. Četudi smo po naravi optimisti, se lahko soočamo z občutki strahu, samote, žalosti, obupa pa tudi jeze. A čeprav smo vsak dan in skoraj na vsakem koraku bombardirani z negativnimi novicami o posledicah in širjenju korakrize, to še ne pomeni, da se slabim občutkom ne moremo upreti. Sami namreč nadzorujemo svoje misli. Jih usmerjamo, oblikujemo …

Priznana psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek nam je zaupala, kako v teh časih vzeti stvari v svoje roke. Foto: Dejan Javornik

Pomembno je predvsem, da nas okoliščine ne pahnejo v slabo počutje, malodušje ali celo negativno razmišljanje. Priznana psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek nam je zato zaupala pet konkretnih priporočil v razmislek, kako v svoji glavi kompas naravnati v pozitivno smer razmišljanja, vzeti stvari v svoje roke in ostati optimist tudi v časih številnih preizkušenj. 

Pomembno je predvsem, da nas okoliščine ne pahnejo v slabo počutje, malodušje ali celo negativno razmišljanje.

Vse je bilo in še bo

Treba se je zavedati, da so krize sestavni del človeštva. Pojavljale so se v preteklosti, pojavljajo se danes in se bodo tudi v prihodnosti. Še vedno pa je vsaka kriza minila – in tudi ta bo. Najpomembnejše je, kaj bomo iz tega potegnili. Življenje gre vedno naprej. Ko se zaprejo ena vrata, se odprejo druga.

Spremembe

Ko je kriza dovolj velika, nas vedno vse sili v spremembe. Marsikatere tako naredimo, čeprav bi jih morali morda že veliko prej.

Novosti

Nobena kriza ni nikoli samo slaba. Sili nas v nova znanja, nove in drugačne poti, razširi nam obzorja.

Prioritete

Kriza prinaša tudi čas za razmišljanje, prevrednotenje dosedanjega življenja in tega, kako želimo živeti naprej. Sili nas v ovrednotenje svojih prioritet in vrednot.

Partnerstvo

Kriza je tudi čas in priložnost za vpogled v partnersko življenje in morda razrešitev starih zamer, kar ponuja možnost za boljši odnos v prihodnje.

Človeška narava in priložnosti

Od samega človeka in njegove psihične strukture je pogosto odvisno, kako bo deloval v krizni situaciji. Pesimisti so tudi v kriznih časih pesimisti. Pogosto jim to stanje na neki način celo ugaja. Ljudje, ki se sprememb ‘ne bojijo’ (v resnici se jih bojimo vsi, le da se omenjeni kljub strahu podajo v nove izzive), se tudi v taki situaciji borijo, tistim, ki pa se jih bojijo in jih paralizirajo, pa so tovrstne situacije velika priložnost za rast in razvoj, za korak naprej. 

Zdaj, ko nam je Veronika podala nekaj nasvetov, kako spremeniti tok svojih misli za pozitivnejši pogled na svet, vam nekaj uporabnih nasvetov, kako stvari udejanjiti tudi v praksi, podajam še sama.

Naj živijo samolepilni lističi

Pravijo, da si človek s tem, ko izlije misli na papir, olajša tudi dušo. Zato pisalo v roke in vsak dan zapišite lepo življenjsko misel, ki ste jo prebrali v knjigi, slišali na radiu ali vam jo je povedal sosed. Prilepite si jo v svoj delovni kotiček, kjer vas bo tudi med delom usmerjala k pozitivnim mislim.

Sami v naravo

Ponovno se povežite z naravo …

Vsak dan se za pol ure odpravite ven na svež zrak – sami! Zdaj ni izgovorov o pomankanju časa, navsezadnje je ta trenutno v naših rokah. Postavite sebe na prvo mesto in pojdite v naravo zgolj s svojimi mislimi, v miru, brez motečega mobilnega telefona ali bližnjih. No, pes vas vseeno lahko spremlja.

Ustvarjalnost v veselje in spomin

Stvari, ki jih ustvarimo s svojimi rokami, so veliko vredne, saj imajo čustveno vrednost, ki se je ne da kupiti, sploh če jih izdelamo z najdražjimi. S partnerjem ali z otroki se lotite izdelovanja vaze, naslikajte sliko … To ne bo predstavljalo le drugačnega in kvalitetno preživetega prostega časa ter zaposlilo vaše misli – izdelek vas bo tudi po koncu koronskega obdobja spominjal na lepe trenutke (saj veste, da se v vsaki stvari najde tudi nekaj dobrega in je treba videti napol poln, ne napol praznega kozarca). Simboliziral bo, da se vse težke stvari nekoč končajo. Lahko pa se lotite tudi izdelovanja okraskov za božično jelko. Časa je ravno še dovolj za to … Tako ne bosta posebna le ta božič in novo lepo, pač pa tudi vaša letošnja jelka. Morda pa bodo okraski našli tudi pot iz generacije v generacijo … 

Seznam neuresničenih želja

Poglobite se vase in sestavite seznam vseh svojih neuresničenih želja. Razmislite in po korakih zapišite, kako in v kakšnem časovnem obdobju jih želite doseči, začenši s koncem koronskega obdobja. To vas bo usmerilo v pozitivne misli in vam dalo upanje.

Branje

Knjige nas popeljejo v drug svet, zaposlijo naše misli, nas izobražujejo in bogatijo naš besedni zaklad. Vse to pa slej ko prej pride prav tudi v življenju, kajne?

Nepremagljive rade beremo in vsak teden objavimo članek o kakšni zanimivi knjigi. Izbirate lahko tudi med knjigami v naši spletni trgovini:

Spremembe vredna (Tanja Skaza)

7 stebrov zdravega življenja (Aleksander Zupančič)

Skodelica življenja (Tatjana Grča)

Svoboda – Breme ali privilegij (Andreja Comino)

Naredite red

Običajno le stežka najdemo čas, da naredimo red, kjer ga primanjkuje. Pospravite kleti, naredite čistko med oblačili, pospravite nakit, na novo popišite kozarčke v shrambi … Red okoli nas namreč posredno naredi tudi red v nas in naši glavi.

Za navdih lsi lahko ogledate našo najljubšo oddajo o urejanju doma, The Home Edit, si preberete, kako pospravljanje in čiščenje doma vpliva tudi na odnose, mogoče lahko svoj dom obogatitite tudi z rastlinami – TUKAJ je članek, zakaj bi pravzaprav morala to storiti vsaka nepremagljiva, če pa imate v načrtu na primer čiščenje hladilnika, vas uporabni nasveti čakajo TUKAJ.

Večerna rutina

Zvečer v svoj najljubši blokec na kratko zapišite, kaj lepega se vam je zgodilo tisti dan ali za kaj ste tisti dan hvaležni. Npr. otrok je sam od sebe naredil domačo nalogo, mož vam je skuhal kosilo ali ste si privoščili nakup najljubših škornjev prek spleta. Vse šteje …

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam