12 idej za hobije za ženske, ki spodbudijo ustvarjalnost

Preizkusite enega od teh zabavnih hobijev in izkoristite prednosti za telo in duha. Gre za hobije, ki so namenjeni izključno vam in ne stanejo veliko.

Z enim od teh hobijev za ženske ne boste le razvili novih spretnosti, temveč boste lahko tudi znatno izboljšali svoje splošno zdravje in počutje. Če si vzamete nekaj časa, da se odklopite od vsakdanjega vrveža, to ni le koristno, ampak nujno. Izgorelost je prepogosto simptom hitrega sodobnega življenja, zato je pomembno, da si vzamete čas za sprostitev. Ukvarjanje z novimi hobiji in interesi prinaša veliko dodatnih koristi za vaše duševno počutje. 

Hobiji so lahko rešilna bilka pri spopadanju s stresom. Družinski psihoterapevt pojasnjuje: “Hobiji so način, kako se ločiti od skrbi vsakdanjega življenja. Ljudje, ki imajo hobije, se manj pogosto spopadajo z depresijo, stresom in slabim razpoloženjem.”

Poleg tega nas lahko naši hobiji ponovno povežejo s stvarmi, v katerih resnično uživamo – ni treba, da so produktivni ali da z njimi služimo denar. Pomembno je, da nas izpolnjujejo – in nam zagotavljajo nekaj zabave! Zagovorniki hobijev za ženske so jasni, toda kako med dolgim seznamom hobijev in interesov izbrati pravega? Zadnja stvar, ki jo vsi potrebujemo, je še ena stvar, ki jo moramo dodati na seznam opravil, zato smo pretehtale najbolj priljubljene hobije za ženske in ugotovile, kaj potrebujete za začetek. Uživajte!

12 IDEJ ZA HOBIJE ZA ŽENSKE 

JOGA

Pri jogi gre za veliko več kot le za razgrnitev podloge za jogo in izpopolnjevanje tehnike – gre za celoten življenjski slog in več kot se naučite o jogi in njenih starodavnih načelih, bolj vam bo koristila tudi zunaj podloge. 

“Pri jogi ne gre le za same položaje, temveč nas praksa popelje na pot samospoznavanja,” je povedala učiteljica joge. “Najprej nas poveže z našim telesom in dihanjem, nato pa nas popelje globlje. Naučimo se jasneje videti sebe na blazini in zunaj nje, opazovati svoje misli in reakcije, navsezadnje pa nas vodi do spoznanja, da smo del nečesa večjega od nas, kar nas povezuje z našo duhovnostjo.” 

Joga je ena izmed najbolj priljubljenih oblik vadbe na svetu in eden izmed najbolj priljubljenih hobijev žensk in ga je lahko s pomočjo številnih navodil na spletu zelo enostavno začnete izvajati. Prednosti joge so očitne: ne le, da se boste počutili močne in bolj fit, ampak lahko joga pomaga tudi pri zmanjševanju stresa, povečanju sreče in izboljšanju delovanja spomina. 

TUKAJ najdete 30 minut za hitro in učinkovito jogo, trening, ki ga lahko opravite kar doma, v dnevni sobi.

Na našem spletnem mestu lahko najdete kar nekaj člankov na temo joge, ki jih je pripravila Anja Zorko.

Vse, kar potrebujete za začetek vadbe joge, je podloga, ki jo lahko uporabite v hiši ali na vrtu, in oblačila za vadbo. Udobje je ključnega pomena, zato izberite oblačila, ki se dobro prilegajo in v katerih se dobro počutite. 

NORDIJSKA HOJA

Pri nordijski hoji se uporabljajo palice, ki vas ženejo naprej. To pomeni, da pri tem bolj angažiramo zgornji del telesa kot pri hoji ali pohodništvu. Odlična je tudi za tiste, ki imajo težave s sklepi, saj zaradi palic pri hoji manj pritiskate. Strokovnjakinja je povedala, da je to ena najboljših dejavnosti za krepitev mišic in ravnotežja. “Javno zdravstvo Anglije in Center za boljše staranje sta pred kratkim povedala, da je to ena najboljših dejavnosti za krepitev mišic in ravnotežja. To je bistvenega pomena, saj se s staranjem ta sposobnost slabša, zaradi česar smo bolj nagnjeni k padcem.”

Ni skrivnost, da je hoja v naravi koristna za telo in dušo, saj je gozdno kopanje zaradi svojih koristi zelo priljubljeno po vsem svetu. Ne glede na to, ali živite v bližini morja, gozda ali si želite ogledati znamenitosti domačega mesta, hoja nam daje prostor za razmišljanje, razgibava naše sklepe in nam omogoča, da se nadihamo svežega zraka. Palice za nordijsko hojo stanejo približno 30 evrov, potrebujete pa tudi dober par čevljev za hojo. 

PLAVANJE NA PROSTEM

Plavanje na prostem je že nekaj let vse bolj priljubljeno, zato je eden najboljših hobijev za ženske, če se želite lotiti nečesa fizičnega, poživljajočega in morda malo izven svojega območja udobja! Gre za plavanje na prostem, v jezerih, rekah in morju. Morda se sliši nekoliko hladno, vendar se je izkazalo, da ima ta konjiček na prostem, kar nekaj fizičnih in duševnih koristi. 

Strokovnjak za plavanje pravi: “Zaradi vznemirjenja in veselja, ki ga prinaša plavanje na prostem, je hitro postalo zelo priljubljeno. Plavanje še zdaleč ni le način telovadbe, ampak prinaša tudi številne koristi za duševno in telesno zdravje: hladna voda pomaga krepiti imunski sistem, sproščanje endorfinov pa vas naravno vznemirja.”

O tem, kako se je zaljubila v plavanje v mrzli vodi, nam TUKAJ zaupala tudi Martina.

Če se želite s plavanjem ukvarjati kot s hobijem, vam za začetek prav tako ni treba storiti veliko. Lepota plavanja v naravi je v tem, da gre za preprost in poceni hobi, v katerem lahko uživa vsakdo, ne glede na starost in spol, z možnostmi za uživanje, kjerkoli živite. Če niste prepričani, kje bi začeli, lahko preprosto poiščete v Googlu območja v okolici svojega doma, kjer je dovoljeno plavanje. 

Vse, kar morate imeti pri sebi, so kopalke (ali neoprenske obleke, če želite) in brisača. Nekateri plavalci tudi med plavanjem na prostem raje nosijo vodne čevlje, da si zaščitijo stopala pred morebitnimi skalnatimi tlemi.

PREIZKUSITE SE V IZDELOVANJU NAKITA

Najboljši kompleti za izdelovanje nakita vključujejo vse, kar potrebujete za ta koristen hobi, vključno z vsemi potrebnimi orodji in podrobnimi navodili. Kompleti so običajno opremljeni z žico, vrvico, iglami, kavlji in zaponkami. Če še vedno niste prepričani, obstaja veliko spletnih tečajev izdelave nakita, ki vam bodo pomagali izpopolniti vašo spretnost – še nikoli se ni bilo tako enostavno naučiti izdelovati nakit doma. 

Izdelovanje lastnega nakita že dolgo velja za terapevtski način ustvarjanja – zahteva veliko časa, vendar daje čudovit rezultat. Začnete lahko z nečim zelo preprostim, na primer z učenjem izdelave zapestnice iz kroglic, nato pa preidete na zapletene, enkratne kose. Tudi učenje izdelovanja uhanov je dober prvi korak.

Izdelovanje nakita je eden izmed najbolj priljubljenih hobijev žensk. Izdelujte edinstvene kose, s katerimi boste posodobili svoj videz, ali pa ustvarite domača darila za bližnje. Še preden se zaveste, boste lahko postaviti trgovino na Etsyju ali pa svoje stvaritve obdržati zase. 

VEZENJE, GOBELIN ALI PLETENJE

Vezenje, pletenje ali tapiserija so lahko tako preprosti ali zapleteni, kot želite. Če želite poskusiti z osnovnim vezenjem, potrebujete le nekaj blaga (na primer bombaž), obroč za vezenje, igle za vezenje in nit. Vse, kar potrebujete, lahko naročite prek spleta v trgovinah, ki jih je danes veliko. 

Če želite še bolj izpopolniti svojo spretnost, se lahko s pomočjo spletnih vodnikov naučite šivati z enim od najboljših šivalnih strojev in tako hitreje ustvarite čudovite izdelke. To je skrbno delo, ki pa prinaša veliko zadovoljstva, ko je izdelek končan.  

Morda bi radi začeli z vezenjem imena, preprostega vzorca ali cvetličnega vzorca. Za začetek preprosto nekaj narišite na tkanino s svinčnikom in šivajte po vrhu – dodajanje gumbov in bleščic je lahka zmaga. Če ste že samozavestni umetnik, poskusite s šivanjem poustvariti portret. Na spletu je na voljo veliko učnih gradiv za začetnike, ki vas bo naučil osnov. To je eden lažjih hobijev za ženske, ki se ga lahko lotijo vse ženske brez večjih priprav.

NAUČITE SE IZDELOVATI MAKRAME

Makrame je bil v 70-ih letih prejšnjega stoletja zelo priljubljen. Zdaj je skupaj s sobnimi rastlinami spet v modi. Izdelava makrame držala za lončke z rastlinami je eden od najlažjih načinov, kako preizkusiti to spretnost, nato pa lahko preidete na naprednejše vzorce. To je tudi poceni hobi. Vse, kar potrebujete, so vrvice in malo potrpežljivosti. Držala za lončke pa so čudovita darila, zato je to eden bolj donosnih hobijev za ženske.

Makrame so lahko čudoviti izdelki, s katerimi polepšate dom.

Makrame ima dobre in slabe strani, in če niste potrpežljivi, verjetno ni za vas, saj je to hobi, ki zahteva nekaj časa za razvoj spretnosti. Ko ga enkrat obvladate, je to odlična ustvarjalna spretnost, saj lahko izdelate celo vrsto čudovitih izdelkov. Izdelate lahko dodatke za dom, kot so podstavki in obešanke, čudovit lahek spomladanski pulover ali pa ga celo združite s perjem in izdelajte čarobni lovilec sanj.

LOTITE SE IZDELOVANJA SVEČ

Morda o tem niste razmišljali kot o hobiju, a priznajmo si – nekatere najboljše dišeče sveče so lahko precej drage, zato je izdelava lastnih sveč odličen način za ustvarjanje resnično edinstvenih sveč, ki vas ne bodo stale nič. Poleg tega je izdelovanje sveč odličen način za ustvarjalnost, poleg tega pa je lahko tudi zelo pomirjujoč način sproščanja.

Mogoče le ena slabost. Zaradi vročega voska ni idealen za tiste, ki imate pogosto v bližini otroke. Ko gre za izdelavo sveče, je postopek pravzaprav razmeroma enostaven. Preprosto povedano, vosek in dišavna olja je treba stopiti v posodi, vstavite vžigalno vrvico in pustite svečo na sobni temperaturi vsaj 24 ur, da se ohladi.

Hobi vam ne bo prinesel le čudovitega končnega izdelka, v katerem boste lahko uživali skoraj takoj, ampak je lahko tudi zelo meditativen in sproščujoč, saj se počasi prebijate skozi proces in ustvarjate nekaj oprijemljivega. Poleg tega vas začetek ne bo stal veliko in je nekaj, v čemer lahko uživate tudi z drugimi – zakaj ga ne bi preizkusili kot alternativno idejo za večerni zmenek s partnerjem?

PREIZKUSITE SE V FERMENTACIJI

Zdravje črevesja se je znašlo v ospredju našega zdravstvenega programa, saj so prednosti uživanja fermentirane hrane očitne, od čistejše kože do boljšega delovanja organov, prav tako pa pomembno vplivajo na naše duševno zdravje. Črevesju ne pravijo “drugi možgani” – izraz, ki so ga skovali medicinski strokovnjaki, da bi pojasnili pomen dogajanja v našem črevesju – zaman. Zaradi našega novega spoštovanja do živil, ki so koristna za črevesje, je fermentacija postala priljubljen hobi, saj se mnogi odpravljajo v kuhinjo, da bi pripravili kefir, miso pasto, kislo zelje, kimči in kombučo. 

Fermentiranje je zabaven in koristen hobi.

Zlasti kombuča doživlja svoj trenutek. To je zabaven hobi z okusnim rezultatom.” Kombučo je enostavno skuhati doma, če imate ustrezno orodje: sladkor, čaj in živo kulturo bakterij, imenovano scoby. 

Fermentirana živila, kot sta kislo zelje in kimči, prav tako ni težko pripraviti v mešalniku ali kuhinjskem robotu. Za pripravo kimčija potrebujete le na kocke narezano hrustljavo zelenjavo, sol in kozarec z dobro prilegajočim se pokrovom, kar je odlična izbira za začetek.

PREIZKUSITE SE V MEŠANJU KOKTAJLOV

Je treba na koktajl v bar, če imate doma svojega lastnega strokovnjaka za mešanje? V nasprotju s tem, kar se morda zdi, ko pogledate barmana, ki za barom naliva in meša vse barve, priprava koktajlov ni tako preprosta. Ni dovolj, da vržete skupaj nekaj sestavin in upate na najboljše. Seveda je to taktika, ki jo je po nekaj napitkih poskusil že marsikdo od nas – in se ni vedno izkazala za slabo … Toda če želite doma poustvariti svoje najljubše koktajle, potem je to umetnost.

Če želite začeti, morate investirati v komplet za pripravo koktajlov. Ti so na voljo v vseh oblikah in velikostih ter po različnih cenah, odvisno od tega, kje ga kupite, koliko kosov je vključenih in kakšen material izberete – običajno so iz nerjavečega jekla. Prepričajte se, da vaš komplet vključuje vsaj: šejker, merico, cedilo, žlico in tolkač. Nekaterim so priložene tudi klešče za led, ki so kul, a nekoliko nepotreben dodatek. Če nameravate izdelovati zamrznjene koktajle, pomaga tudi, če imate pri roki dober mešalnik.

Ko ste se oskrbeli z orodji, so naslednje obvezne sestavine. Koristno je, da imate na voljo osnovna žganja, kot so vodka, gin, rum, viski in tekila. Koristno je imeti pri roki tudi citruse ter osnovne sestavine, kot sta sladkor in sol. Nato pomislite na likerje in arome, kot so grenčice, sirupi, triple sec, amaretto in druge sestavine, ki jih običajno radi dodajate v svoje pijače. Seveda pridejo prav tudi sokovi, sodavica in ingverjevec. Predlagamo, da si priskrbite knjigo o pripravi koktajlov ali pobrskate po spletu in sestavite seznam svojih najljubših receptov za koktajle. Zadnja stvar, o kateri je treba razmisliti, je kozarec. Seveda lahko koktajle postrežete v kateremkoli starem kozarcu, vendar je pravi kozarec za vsako pijačo dodatno doživetje. Ustvarite si zbirko kozarcev!

Nekaj idej za poletne koktajle lahko najdete TUKAJ, lahko pa se se naučite namešati tudi nepremagljivi koktajl po receptu naše Alme Rekić.

UKVARJAJTE SE Z VRTNARJENJEM

Vrtnarjenje, morda eden naših najljubših hobijev za ženske, prinaša ogromno koristi, tako telesnih kot duševnih. Sajenje čebulic, puljenje plevela in skrb za zemljišče so popoln protistrup za dan, ki ga preživite prilepljeni na zaslon v zaprtih prostorih, in lahko celo ublažijo depresijo in zmanjšajo tesnobo. Ker je na spletu na voljo veliko mest za nakup rastlin, si vse, kar potrebujete za ta hobi, poiščete z lahkoto. Obiščite lokalno trgovino za domače mojstre ali vrtnarijo, kjer boste nabavili vse potrebno, ali pa nakupujte preko spleta. Tudi pri nas so se spletne vrtnarije zelo razširile.

TUKAJ najdete super nasvete, kako začnete načrtovati svoj zelenjavni vrt.

Zelenjavni vrt Ive Graša, ki z Nepremagljivimi deli nasvete o vrtnarjenju.

Če ste novinec v vrtnarjenju, je dober začetek majhen zeliščni vrt ali vrt z divjimi cvetlicami. Potrebovali boste vrtne grablje, s katerimi boste prostor očistili kamenja in odpadkov, in nekaj semen zelišč ali divjih cvetlic. Še posebej veselo preživljanje prostega časa je, če z družino sadite skupaj in čakate, da vidite, kdo je bil najbolj uspešen.

IZBOLJŠAJTE SVOJE FOTOGRAFIJE

Fotografija je eden najboljših hobijev za ženske, saj vam, če želite začeti z osnovami, ni treba kupiti ničesar dodatnega. Seveda bi lahko za dragi fotoaparat zapravili več sto ali celo tisoč evrov, vendar ima zaradi najnovejših pametnih telefonov vsaka ženska in njen iPhone možnost, da postane odlična fotografinja. 

Ne glede na to, ali zbirate zavidanja vreden album fotografij, pripravljen za Instagram, ali pa želite objaviti v reviji, fotografija ponuja priložnost, da ujamete spomine, izboljšate svoj občutek za podrobnosti in odpravite tesnobo, saj se večino časa osredotočate na svojo okolico in živite v trenutku. 

Čeprav lahko vsakdo posname fotografijo, so za resničen zajem pravih kotov potrebne določene spretnosti in prave tehnike. Preden začnete, se udeležite spletnega tečaja fotografiranja in si preberite, kateri fotoaparat je najprimernejši za vas.  

LOTITE SE PISANJA DNEVNIKA

Pisanje dnevnika morda ni ravno hobi, vendar je lahko zelo prijetna in koristna vsakodnevna dejavnost, če si želite malce duševne jasnosti. Lahko ima kakršnokoli obliko – ne glede na to, ali raje pišete kot odgovor na pozive (npr. za kaj sem danes hvaležen?) ali pa raje pišete tok zavesti o svojih občutkih, skrbeh ali upanju. 

Pisanje dnevnika lahko prinese ogromno koristi.

Obstajajo tudi različni načini za oblikovanje zapisov v dnevniku – nekateri ljudje radi uporabljajo obliko dnevnika, kjer v tabelo zapišejo svoje misli in načrte (en razdelek je lahko namenjen ciljem, drugi razdelek pa na primer razmišljanju), medtem ko drugi samo pišejo in pišejo.

Ključno je, da ugotovite, kaj vam najbolj ustreza, saj vam lahko pisanje dnevnika prinese ogromno koristi, ne glede na to, na kakšen način ga izvajate. Lahko vam pomaga razbremeniti in se spopasti z negativnimi čustvi, lahko je dober način za vadbo pozitivnega samogovora in vam preprosto pomaga, da se znebite veliko miselnega nereda, ki morda kroži v vaših mislih. Mnogi so ugotovili, da pomaga zmanjšati tesnobo in stres, pomaga pa lahko tudi pri prepoznavanju vzorcev razpoloženja – na primer, pomaga vam spoznati, kako zelo lahko vpliva na vas dan, ko ste brez časa zase.

Najboljše od vsega pa je, da za začetek ne potrebujete skoraj ničesar. Obstajajo posebni dnevniki, ki jih lahko kupite za različne namene (na primer dnevniki dobrega počutja), vendar v resnici potrebujete le prazen zvezek in pisalo. Uživajte ob pisanju dnevnika!

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam